vrijdag 15 april 2011

Wat is Tagua


Tagua, ook bekend als corozo of plantaardig ivoor, wordt gewonnen uit de noot van de vrouwelijke “Tagua palm” die vooral in de tropische regio’s van Zuid-Amerika voorkomt. Er zijn verschillende soorten palmen die deze noten produceren, maar de meest bekende is de Phytelephas Aequatorialis. Deze palm groeit erg langzaam en het duurt dan bijna 20 jaar voordat zij haar eerste noten produceert!



De palmnoten dienen als vruchtomhulsel voor een aantal kleinere zaden. (Zie het plaatje in het menu) In het eerste stadium van hun groei bevatten zij een vloeistof die lijkt op het sap dat we ook in de kokosnoot terugvinden. Geleidelijk echter wordt deze vloeistof dikker tot er een hard wit materiaal overblijft, dat vergelijkbaar is met dierlijk ivoor. Dit noemen we de Tagua noot. Als de palmnoten rijp zijn, breken ze open en vallen de Tagua noten op de grond. Op dat moment worden ze verzameld en voor lange tijd gedroogd, totdat ze klaar zijn om bewerkt te worden. Het droogproces kan soms wel tot een half jaar in beslag nemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten